Markkulan lampaat

Markkulan lammastilan toiminnan ytimessä on lampaiden hyvinvoinnin varmistaminen. Pyrimme eettiseen ja ekologiseen lampaanlihan lähituotantoon, jossa lampaat saavat elää lajityypillisesti.

Lampaat, karitsat ja pässit asuvat meillä laumoissa ja laiduntavat kesäisin tilaa ympäröivillä laitumilla sekä Vanjoen rannassa ja Etelä-Suomen kansallispuistoissa. Talvisin lampailla on käytössään sisätilat, josta ne pääsevät vapaasti ulkoilemaan talvitarhaan.

Lampaita ja jo täysikasvuisia karitsoja talvitarhassa ulkoilemassa.
Lampaat märehtimässä sisätiloissa.

Uuhilla teetetään karitsoja hallitusti. Karitsat varttuvat emojensa kanssa kolmen kuukauden ikäiseksi, jolloin suomenlammaspässit tulevat sukukypsiksi. Nuoret lampaat jatkavat yhteiseloa tutussa katraassa.

Rodultaan lampaamme ovat suomenlampaita ja suomenlampaan risteytyksiä, myös muutama kainuunharmaa mahtuu joukkoon. Pyrimme jalostuksessa suosimaan monipuolista ja tervettä lammaskantaa.

Pidämme lampaiden määrän maltillisena, vuodenajasta riippuen lampaita ja karitsoja on 50-100. Lampaamme syövät omien luonnonpeltojemme ja lähiheinän lisäksi kotimaista kauraa ja härkäpapua.

Elina uuhien ja noin kuukauden ikäisten karitsojen kanssa talvella 2021.

Meille on tärkeää, että eläimemme saavat myös hyvin ansaitut eläkepäivät. Kun uuhi ei enää tee karitsoja, siirtyy se eläkkeelle ja jatkaa eläkepäiviä niin kauan kun terveyttä riittää. Eläkeläiskatraamme tekevät tärkeää työtä arvokkaiden perinnemaisemien hoitajina mm. Nuuksion kansallispuistossa, Myllymäen Torpalla ja Helsingin Vuosaaressa Uutelassa.

Markkulan lampaita jokivarsilaitumella
Kansallispuistosta juuri palannut uuhilauma, joka piti vuonna 2020 välivuotta karitsoinnista.

Haluamme varmistaa, että myös lihatuotantoon päätyvät lampaamme elävät loppuun asti hyvän elämän. Käytämme lihatuotannossamme vain hyvämaineisia teurastamoja, ja varmistamme, että kuljetukset teurastamoihin tehdään ammattikuskien toimesta, joiden tiedämme osaavan käsitellä lampaita periaatteidemme mukaisesti.

Pyrimme siihen, että tuotannossa ei syntyisi hukkaa. Teemme teurastuksia vain tilausten pohjalta. Lampaan villan pyrimme mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään. Lihalampaistamme olemme teettäneet myös taljoja.